Liviu Dinu :  Amintiri despre Profesorul Liviu Solomon

Profesorul Liviu Solomon a fost un om de o generozitate extraordinară: un altruist. De o mare noblețe sufletească: discreție, bunătate, spirit critic cenzurat cu multă atenție (ca să construiască – fără să rănească). Și o mentalitate luminoasă (în care invidia, sau răutatea, sau ranchiuna nu au existat). Avea un umor care te motiva, care crea încredere, chiar optimism.

Toți studenții D-sale l-au admirat și adorat fără rezerve. Se ajunsese (ca teribilă dovadă de dragoste) la preluarea unor „șabloane” din exprimarea Profesorului. Un mic exemplu: Profesorului îi plăcea să menționeze adesea că „practic” lucrurile pot fi descrise într-un mod foarte simplu. Ei bine, cuvântul „practic” devenise pe atunci loc comun în comentariile noastre. Totul ne apărea („practic”) foarte simplu. De fapt, grație Profesorului.

Iată o pildă pe care Profesorul (având el însuși vocația lucrului perfect) o oferea celor pe care imperfecțiunile (eventual minore), strecurate într-un demers onest și armonios, îi întristau peste măsură. ● Un redactor zelos și-a propus să producă o carte fără greșeli de tipar: un pariu legat de o performanță de corectură. Acestei cărți avea să i se adauge o Notă în care să se menționeze existența pariului și mândria redactorului pentru eventuala câștigare a acelui pariu. Insă: chiar în Nota adăugată se va fi strecurat o greșeală de tipar !

 

 

 

Ultima actualizare a paginii: 28 februarie 2022

Această pagină web este protejată de Licența Creative Commons Attribution : Puteți copia și refolosi conținutul, cu condiția de a menționa ca sursă acest site web: liviusolomon.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s