Veturia Chiroiu : Liviu Solomon, mentorul
O calitate impresionantă a Profesorului Solomon: modul unic și ingenios în care povestea, cu inegalabilă convingere și har despre rezultatele sale sau despre alte rezultate pe care le aprecia în literatura domeniului său de interes. Acestea deveneau frumoase, noi și importante pentru cei ce ascultau.
Liviu Dinu : Amintiri despre Profesorul Liviu Solomon
Profesorul Liviu Solomon a fost un om de o generozitate extraordinară: un altruist. De o mare noblețe sufletească: discreție, bunătate, spirit critic cenzurat cu multă atenție (ca să construiască – fără să rănească). Și o mentalitate luminoasă (în care invidia, sau răutatea, sau ranchiuna nu au existat). Avea un umor care te motiva, care crea încredere, chiar optimism.
Toți studenții D-sale l-au admirat și adorat fără rezerve. Se ajunsese (ca teribilă dovadă de dragoste) la preluarea unor „șabloane” din exprimarea Profesorului. Un mic exemplu: Profesorului îi plăcea să menționeze adesea că „practic” lucrurile pot fi descrise într-un mod foarte simplu. Ei bine, cuvântul „practic” devenise pe atunci loc comun în comentariile noastre. Totul ne apărea („practic”) foarte simplu. De fapt, grație Profesorului.
Iată o pildă pe care Profesorul (având el însuși vocația lucrului perfect) o oferea celor pe care imperfecțiunile (eventual minore), strecurate într-un demers onest și armonios, îi întristau peste măsură. ● Un redactor zelos și-a propus să producă o carte fără greșeli de tipar: un pariu legat de o performanță de corectură. Acestei cărți avea să i se adauge o Notă în care să se menționeze existența pariului și mândria redactorului pentru eventuala câștigare a acelui pariu. Insă: chiar în Nota adăugată se va fi strecurat o greșeală de tipar !
Ultima actualizare a paginii: 26 decembrie 2022
Această pagină web este protejată de Licența Creative Commons Attribution : Puteți copia și refolosi conținutul, cu condiția de a menționa ca sursă acest site web: liviusolomon.com